La Unió Barcelonista Catalonia fou fundada el 19 de març de 1950 pel Sr. Eduardo Compte Bosch, i inicialment el seu nom va ser CF Cadells, tal com expliquen des de la mateixa penya: “L’anècdota va sorgir a l’hora d’inscriure l’equip a la comissaria, on el funcionari de torn no va acceptar el primer nom perquè estava escrit en català. Aleshores, es va registrar amb el nom Catalonia, que pel que sembla a aquell senyor li va semblar anglès, per la qual cosa va ser acceptat.”
Eduard Compte va ser el president de l’entitat des de la seva fundació fins el 1970. Després, el van succeir en el càrrec Joaquim Borràs i Lluis Bassas. Ja als anys 80, va ser escollit president Xavier Comenges, qui va ocupar el càrrec fins la seva defunció, l’agost de 2019. En l’actualitat, la presidència està ocupada per Josep Manel Pastor, el qual ha estat el responsable de la Secció Eixample durant més de 20 anys.
Centrada en la formació esportiva i humana
Es tracta d’una penya esportiva que va començar al camp de l’Escola Industrial amb un sol equip de futbol fins l’any 1957, quan va passar a tenir quatre equips. Tenia només un conjunt amateur i no va ser fins el 1990 quan realment va arribar l’expansió del club amb la reobertura de la Secció Eixample i l’ampliació d’equips a Llars Mundet, de la mà de l’Escola de Futbol TARR. Finalitzada la temporada 2019/20, el Catalonia arriba als 19 equips entre les categories de benjamí, aleví, infantil, cadet i juvenil, amb un total de 450 jugadors. També pertanyen a l’Agrupació de Clubs i Penyes de Futbol del FC Barcelona, juntament amb 13 penyes més.
Actualment, la penya està organitzada en dues seccions: Secció Eixample, amb seu social al carrer Viladomat 269 de Barcelona, davant del camp de l’Escola Industrial; i Secció Llars Mundet, amb seu al complex esportiu Llars Mundet, a la Vall d’Hebron. Durant aquests anys d’existència, l’entitat ha contribuït a la formació de milers de nens i nenes tant a nivell esportiu com de forma cívica, la qual cosa els fa estar orgullosos quan, al cap dels anys, aquells nens i nenes triomfen ja sigui a nivell esportiu o a nivell professional.
Una part més de la Fàbrica Can Batlló
A més dels èxits a nivell esportiu, el fet de jugar tots aquests anys a l’Escola Industrial també aporta la seva vessant cultural, ja que el camp de futbol pertany a l’antiga Fàbrica Can Batlló, un conjunt d’edificis modernistes construïts vora el 1869 i protegits com a bé cultural d’interès local. La fàbrica va ser creada pels germans Feliu i Joan Batlló amb la finalitat del tractament del cotó. L’arquitecte Rafael Gustavino va ser el director de les obres. A inicis del segle XX, el conjunt va ser reconvertit en Escola Industrial passant a dependre de la Diputació de Barcelona. Actualment, el recinte acull oficines de la Diputació, l’Escola del Treball, la piscina Sant Jordi i el camp de futbol.