La Penya Barcelonista de Cardedeu es pot considerar una de les entitats emblemàtiques d’una localitat on la cultura i el turisme brolla des de fa anys per tot arreu. Una penya que, tot just va ser creada, l’any 1959, va organitzar durant molt anys “l’Envelat”, una activitat cabdal de la Festa Major de la seva localitat. Avui, manté l’activitat a la seva seu social, situada al carrer de l’Hospital num. 21; un dels carrers més populars de la població.
Tradició gastronòmica
A Cardedeu s’hi produeix horta ecològica, sent un dels indrets de Catalunya capdavanters en aquesta modalitat agrícola. Hi destaca la producció, com a especialitat del Vallès Oriental, de la mongeta del ganxet, però també s’hi cultiven tomàquets de variants pròpies de la comarca del Vallès Oriental. La ramaderia intensiva produeix productes làctics com els de Can Bordoi i la Païssa.
Cada cop més, els restaurants opten pel consum de productes de proximitat entre els que destaquen begudes com l’àmplia oferta de cervesa artesana Sant Jordi, produïda a la nau noucentista de la vila de Cal Peó, i la recuperació d’antigues vinyes per produir vi de qualitat. Cardedeu s’ha conegut per la producció de «borregos», una mena de carquinyolis amb regust d’anís i altres espècies, amb una recepta exclusiva. Al ser unes postres seques, fan de bon acompanyar sucades amb moscatell o ratafia casolana, obtinguda d’una recepta casolana recuperada de la saviesa popular pel Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu. La tradició gastronòmica de la vila ve d’enrere, i no només amb ratafies i borregos; no en va, a la Granja Viader de Cardedeu és on es va crear el celebèrrim Cacaolat.
La història segons la pròpia PB Cardedeu
“Cardedeu és una Vila d’origen medieval que ja apareix l’any 941 amb el nom de Carotitulo, ubicada als peus del Montseny pel cantó de la vall de la riera de Vallforners, que neix a prop del cim del Sui, a Cànoves. Aquest enclavament i la seva distribució territorial propicien l’aspecte de la típica plana vallesana, oberta, amb capçalera muntanyosa i paisatge mosaic de conreus i boscos accessibles que envolten la vila. Potser per aquest motiu i per l’arribada de la línia de ferrocarril, Cardedeu va rebre molt de turisme d’estiueig provinent de les classes altes de Barcelona, que va transformar el paisatge urbà amb nombroses torres modernistes i noucentistes, i un cementiri de menció especial per la seva bellesa, dotada de monuments d’aquella època noucentista que alberga un històric carro de morts. Com la dita que diu: ‘Un palco al Liceu i una torre a Cardedeu'”.
“Diversos edificis municipals són d’arquitectura modernista i sobretot noucentista. És el cas de l’edifici principal de l’ajuntament, l’edifici de Serveis Territorials, la Casa Daurella (museu), Vil·la Paquita (seu del departament de cultura), l’antiga fàbrica Can Borràs (seu de serveis socials i de la policia) o la fàbrica Tèxtil Rase, en vies de transformar-se en el centre neuràlgic de la cultura viva i de projecció professional del municipi. És digne de visitar el Museu Arxiu Tomàs Balvey, al centre de la vila, que conserva l’antiga i singular farmàcia de Balvey, entre altres relíquies del col·leccionista que li dona nom. Des del propi museu s’organitzen visites guiades pels edificis modernistes, podent entrar molts dels edificis i també amb personatges de l’època. Antigament, Cardedeu era recomanat com un destí de salut pels seus bons aires. Un dels lemes del Cardedeu actual és ‘A Cardedeu, en bici i a peu'”.
Seu de la 9ª Trobada Mundial de Penyes
Cardedeu també té un antic camp d’aviació, en vies d’explotar, que conserva alguns refugis antiaeris de l’època de la Guerra Civil Espanyola dels anys 30 del segle XX. Entre els espais naturals, podem trobar des de l’ermita de Sant Hilari a les afores de la vila, on se celebra l’aplec de Sant Hilari cada segon diumenge de l’any, fins els Parcs de Pompeu Fabra i Pinetons, integrats dins del casc urbà. En aquest últim, hi trobem el monument de la 9a Trobada Mundial de Penyes, celebrada a vila l’any 1985. En aquesta mateixa ubicació, l’any 2009 es va organitzar la 20a Trobada de Penyes del Vallès per commemorar els 50 anys de la PB Cardedeu.
Festa Major de prestigi
Als anys 70, a finals del franquisme, Cardedeu va destacar per ser l’avantguarda cultural amb propostes trencadores com les nits de folk (el Woodstock català) –que més tard van replicar a Canet de Mar de la mà de la gent de la Trinca–, i les nits de jazz al mític parc dels Pinetons. A dia d’avui, la flama d’activisme cultural no s’ha aturat. La llavor que van sembrar els Germans Castells (reconeguts escenògrafs de l’àmbit teatral català) i companyia s’ha reproduït amb els anys, amb altres propostes culturals que han transcendit.
La Festa Major de Cardedeu (pels volts del 15 d’agost) és remarcable en el calendari comarcal i de més enllà per l’aposta clara de programar espectacles de carrer (circ, dansa, performances, música) d’accés popular gratuït de la mà del col·lectiu El Garitu, i per l’arrelament de la proposta de la Festa Major alternativa i autogestionada de la mà del jovent que s’aixopluga al Polvorí. La Festa Major es desenvolupa gairebé exclusivament al centre de la vila, al voltant de la plaça de l’Església de Santa Maria i l’entranyable capella de Sant Corneli. A més, la cultura popular gaudeix d’un ventall de propostes arrelades com la colla gegantera centenària, la colla de sardanes, la colla de diables, els bastoners, el col·lectiu de música tradicional i els controvertits trabucaires. A més, des de fa uns anys s’ha recuperat el tradicional i popular Ball de l’Espolsada (el migdia del diumenge de Festa Major) i el Ball de Gitanes de Cardedeu el diumenge previ al de Carnaval.
Cardedeu inspira cultura
Cardedeu és ric en propostes culturals que ofereixen múltiples entitats actives. El Cardot organitza cada tardor el festival de cinema Cardoterror; l’Associació Cultural l’Esquellot organitza cada gener-febrer el cicle Tastautors amb cantautors i propostes musicals en català en directe; Òmnium organitza el festival VOC de curtmetratges en català; i la centenària Agrupació Coral Cardedeuenca organitza cada primavera el festival de música Ressona. Al maig, s’organitza la Fira de Sant Isidre amb l’agricultura i la ramaderia i els seus productes com a eixos vertebradors; a l’octubre, la Fira de la cervesa; al novembre, la Fira Modernista; i al desembre, la tradicional Fira de Nadal. A més, cada mes de gener, hi ha el tradicional aplec de Sant Hilari al voltant d’aquesta popular ermita rural. Alhora, la iniciativa privada hi organitza tot sovint la Fira d’Antiguitats.
A més, a Cardedeu hi ha programació estable de cinema amb el Cinema Municipal Esbarjo, que projecta films de cinema independent d’arreu del món en VOS, cinema català i documental. També hi una programació estable d’arts escèniques al Teatre Auditori Cardedeu, amb propostes culturals de qualitat i de diverses disciplines. Potser per això, un lema del Cardedeu actual és «Cardedeu inspira cultura». Cardedeu també va ser el bressol, l’any 1981 de la primera televisió en català i la primera televisió local de l’Estat Espanyol. Avui en dia la “Tele” és l’entitat amb més persones associades i alhora ha estat i és una escola pràctica i de luxe; una pedrera oberta de professionals del món audiovisual.